Ringa med mobilen i 4G

Nu börjar det äntligen hända lite vad som gäller samtal över 4G i Sverige. Sedan några månader tillbaka så håller operatören Tre på med test av VoLTE. VoLTE innebär alltså samtal över 4G-nät och testat nu på kunder som anslutit sig till deras testgrupp.Det var i februari i år som Tre började med testerna och tydligen har det gått så bra att lanseringen av tjänsten för allmänheten inte är långt borta.

VoLTE till Sverige

Testare? Låt Tre veta vad du tycker

Mobiloperatören Tre har efterfrågat feedback från alla kunder som varit med i testgruppen om tjänsten. I samma veva gick de ut med att lanseringen för alla är väldigt nära. Det Tre vill veta är om kunderna har märkt av om det är någon skillnad mot var det var innan vid samtal. Men även om något har ändrat på sig gällande SMS och samtal över Wi-Fi där täckningen tappats och samtalet överförts till vanliga mobilnätet.

Tyvärr ligger det till så att VoLTE inte fungerar med alla mobiltelefoner. De som har använts av Tre under testerna är Galaxy S7, S7 edge och Sony Xperia X och XZ.

Vad är VoLTE?

Det är en ny funktion som låter dig ringa och svara på samtal över 4G-nätet. Telefonen behöver alltså inte koppla bort från 4G-nätet för att svara på ett samtal längre. Funktionen ska också ge bättre kvalitet vid samtal samt kortare tider vad som gäller uppkoppling. Nästan alla telefoner nyare än från 2014 stödjer funktionen men alla operatörer har inte aktiverat stödet än.

Funktionen kan kräva lite mer surf än vanligt

För att du ska ha möjligheten att använda dig av VoLTE så måste först och främst ha ett mobilabonnemang som går i ett 4G-nät. Surfmängden du använder idag kan komma att ökas en del när samtalen hamnar på 4G-nätet då kvaliteten är högre. Detta betyder nödvändigtvis inte att dina kostnader för ett abonnemang kommer att stiga. Har du inte tecknat ett nytt på ett par år betalar du förmodligen redan alldeles för mycket och skulle därför gynnas av att byta till ett nyare. För att hitta ett som passar dig rekommenderar vi att du jämför abonnemang innan du tecknat upp dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *