Hur du kan minska dina mobilkostnader

Det kan vara rätt dyrt att ha en mobil med abonnemang eller kontantkort idag. Visst finns det billiga abonnemang tillgängliga, men ska man ha en ny, bra telefon kan det den lätt kosta 6-7-8 tusen kronor. Släng på ett abonnemang på 2-3-400 kr per månad så kan det lätt bli 500-800kr per månad. Jag som har ett intresse för teknik och mobiler betalar gärna 800 kr om det faktiskt ger ett större värde än någonting för 500kr.

Skillnad på mobilen och abonnemanget

Skillnaden mellan mobiler kan vara enorma. Ett exempel kan vara den nya Samsung A3 mot Samsung S8. De båda släpptes 2017 och är de senaste modellerna i respektive serie. A3 går på ca 3500 kr medan S8 kostar runt 8000 kr. Skillnaden på de två mobilerna är stora, inte minst i skärmen, chippet och processorn. Det finns alltså en anledning att välja den dyrare S8, eftersom att man får mycket bättre hårdvara, men samtidigt ska man vara noga med att de flesta inte behöver ha en såpass bra och dyr mobil.

Fast telefon istället för mobil

Alternativet att ha en fast telefon finns ju självklart också. Eller, nja, kanske inte.

Tittar man istället på mobilabonnemang kan man se att prisskillnader hos varje operatör följer samma mönster. Du får mer surf desto mer du betalar per månad. Om man istället jämför operatörerna med varandra händer det intressanta. Plötsligt kan du se att du får 5 GB surf hos operatör X för samma pris som 15 GB hos operatör Y. Vad är då skillnaden?

Wifi-logga eller täckningslogga
Jo, visst finns andra faktorer som också spelar in utöver priset. Viktigast är kanske hur bra täckningen är och hur tillgänglig supporten är. Idag har flesta operatörer grovt sett likartad täckning och flera operatörer går faktiskt i samma nät.

Betala inte onödigt mycket

Det är alltså skillnad på att betala mer för en mobil, själva hårdvaran, och på abonnemanget. Frågan är bara hur mycket värde den där sista hundralappen varje månad som avbetalningen på mobilen kostar. På http://billigaremobil.se finns recensioner, fler tips och artiklar som hjälper dig förstå huruvida du faktiskt borde köpa den dyraste telefonen eller inte.

Surf är den största kostnaden

För många är surf den största utgiften – och också den enklaste att påverka. Genom att ladda ner poddar, musik och filmer när du har WIFI kan du spara på din mobilsurf. Lyckas du dra ner ett par GB per månad kan du faktiskt ta och byta till ett mindre abonnemang (eller prisplan om du har kontantkort) och på så vis sänka dina kostnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *